06 de juliol 2008

Inici de la vida de mestre

Avui ha començat la meva vida com a Mestre. I més concretament com a Mestre especialitzat en Educació Infantil. S'inicia ara la vida que des de ben petit havia somiat.

Però amb l'inici d'aquesta vida, finalitza també una etapa de formació. Aquesta etapa s'ha allargat tres anys durant els quals a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona he rebut la formació per poder exercir com ha mestre. Durant aquesta etapa formativa he anat adquirint coneixements sobre l'infant, la metodologia de treball i ensenyament, entre d'altres; però el contacte amb el món educatiu s'ha limitat a 9 dies a segon any de carrera i un trimestre al tercer. Durant aquest període de contacte directe amb la realitat del món educatiu, he pogut aprendre coses molt més útils per la meva vida com a docent, que tot allò que m'hagin pogut aportar a la Facultat. Considero que aquest contacte amb la realitat educativa hauria de ser molt més present durant la formació per tal de poder conèixer totes les realitats educatives. En el meu cas, m'he format com a Mestre d'Educació Infantil, per tant, puc treballar amb infants des dels 0 fins als 6 anys. L'educació en aquestes entre aquestes edats es divideix en dues etapes:
- Primer cicle: de 0 a 3 anys, que es duu a terme a la llar d'infants
- Segon cicle: de 3 a 6 anys, que es fa en els centres educatius.

Es tracta de dues realitats completament diferents en les que puc desenvolupar la meva tasca docent però d'aquestes dues només n'he conegut una: els centre educatiu. La major part dels mestres d'Educació Infantil acaben treballant ens centre educatius, per aquest motiu vaig decidir escollir fer les pràctiques en un centre escolar, però com que no he disposat de més ocasions de contacte amb el món educatiu, no he pogut conèixer la metodologia de treball en les llars d'infants a les que també puc optar. Cal afegir també, que no he tingut la possibilitat de conèixer el funcionament de l'Escola Rural que també té les seves característiques particulars.
Considero doncs, que es fa molt necessària l'ampliació del nombre d'hores dedicades al contacte amb les diferents realitats del món educatiu.


Un cop finalitzats els exàmens de rigor, i cada cop menys presents deguts a la major presència d'assignatures amb avaluació continuada, arriba el moment d'esperar conèixer els resultats i saber si s'acaba la meva formació a la Facultat. Amb un degoteig constant, van apareixent els resultats que són bastant satisfactoris. Ja només queda saber un resultat i poder així sol·licitar el meu títol de Mestre. Però aquest resultat tarda molt més del que estava previst en aparèixer. En concret una setmana més tard. El temps d'espera es fa més i més llarg i cada cop creix més la incertesa de saber si hauré aprovat o no. Però finalment, la nota surt a la llum i resulta ser un notable. Totes les assignatures necessàries estan aprovades. Ja puc dir que sóc Mestre. Costa fer-se a la idea que la meva formació ha acaba, però és així. Quan som joves, sempre pensem que volem fer quan acabem l'institut, que voldrem estudiar més tard. Però ara que he acabat el que volia estudiar, que faig? Jo havia planejat la meva vida fins aquí, i ara què? Ara, el que corre més pressa és demana el títol. I per fer-ho, omplo el formulari per internet. Només falta esperar que des de la facultat m'avisin per anar a buscar el resguard del títol. Dies més tard, rebo la tant desitjada trucada de la Facultat en que em citen per anar a tramitar tots els papers necessaris per a l'expedició del títol i també, efectuar els pagaments de rigor. Per poder tenir el títol, a part d'haver pagat cada any la matricula del curs corresponent, cal abonar, en el meu cas, 214 Euros.

El següent pas a fer, es començar a buscar una feina per al curs vinent, i l'opció més escolida és treballar com a Mestre per la Generalitat de Catalunya. No es tracta de ser ja un funcionari sió de cobrir les places que queden vacants o bé realitzar substitucions durant el curs. Per poder fer-ho, m'he d'inscriure a la borsa d'interins per via telemàtica. La sol·licitud està oberta durant un mes i cal omplir la sol·licitud i presentar posteriorment tots els papers necessaris al Departament d'Educació. Amb alguns dubtes, vaig omplir la sol·licitud per internet i dies després em vaig personar al Departament per tal d'entregar tot allò que em demanaven abans de 10 dies. Tot estava en ordre, però només faltava la fotocòpia del DNI. A tota pressa (ja que eren les 13.55 i el Departament tanca a les 14.00), i amb l'ajut d'una companya faig aquesta fotocòpia i me'n torno cap al Departament però malauradament són les 13.59 i la reixa ja s'està tancant. De mil i una maneres, intento convencer l'home que hi havia a la porta però le seva indiferència creix per moments. Val més que ho deixi córrer, i caldrà tornar un altre dia.

Com que m'és impossible tornar-hi, li demano a la meva companya que m'ho entregui un altre dia, i així ho fa. Per tant, la meva sol·licitud per entrar a formar part de la borsa d'interins està completament formalitzada. Ara només queda esperar uns dies per saber si he estat admès o exclòs d'aquesta borsa de treball.

2 comentaris:

Rubèn-Abel Cerezuela Barenys ha dit...

Em sento molt honorat de ser la persona que estrena i comenta el teu bloc. T'encoratjo a seguir en aquesta línia, ja que tot el que he llegit és molt bo i interessant. No t'has deixat res pel camí, inclós la ditxosa fotocòpia del DNI, que finalment no va entrar al Departament, XD (A mi també em va passar!). Recorda que ells són funcionaris i per ells l'horari és sagrat.

Bé, espero que cada cosa que t'emocioni del nostre àmbit que és l'educació l'ha plasmis amb la mateixa il·lusió que amb la que has començat aquest llarg camí.

Saps que tens un "col·lega" i algú amb qui confiar. Em sento com si alliçonés a un germà petit, XD

Una abraçada!!

PD: Les crítiques te les faré un altre dia. Trencaria la màgia del moment, jaja!!! Formalment, està molt bé :P

Passa't pel meu bloc: http://rubens-world.blogspot.com

Rosa ha dit...

No t'enganyis!
A la Normal no t'ensenyen, només et donen el títol.
Per ser realistes cal dir que ara comença la teva etapa de formació. L'aula, els companys i les companyes, la formació permanent i sobretots els xiquets i les xiquetes aniran forjant un MESTRE amb totes les lletres.

Si tens oportunitat ves a alguna ZER. És la millor escola de mestres que existeix. Jo m'hi vaig "estrenar" i hi vaig estar 7 cursos. En tinc el millor record de la meva vida familiar i professional.
Onze alumnes, de P3 fins a 8è d'EGB d'aleshores i dos bessons de quatre mesos a casa, al mateix poble. Aquesta va ser la meva opció i la vaig encertar.

Ni te n'adonaràs que farà 25 anys que ets mestre. Això m'ha passat a mi.

Felicitats per ser un mestre vocacional com cal i endavant!!!


Una abraçada,
Rosa